Tweedehands auto of brommer kopen

Er zijn een hoop valkuilen waar je in kan stappen bij het kopen van een tweedehands auto of brommer. Je zal niet de eerste en ook niet de laatste zijn die veel te veel geld betaald voor een slechte auto. Daarom is het handig om goed voorbereid op pas te gaan.

Als je geen verstand hebt van auto’s of brommers, neem dan iemand mee die er wel verstand van heeft en iemand die je vertrouwt.

Er zijn enkele tips die je moet weten, voordat je op zoek gaat naar een tweedehands auto of brommer. In dit artikel vertellen we daar meer over.

De gouden tips bij het kopen van een tweedehands auto/ brommer

  • Weet wat je wilt. Zomaar op een autoverkoper afstappen is niet handig. Bedenk vooraf in alle rustig naar wat voor auto je op zoek bent. Maak een lijstje met eigenschappen, kenmerken en eisen waar de auto aan moet voldoen. Laat dit eventueel aanvullen door iemand die er verstand van heeft. Dit lijstje hou je te allen tijde bij je tijdens je zoektocht naar de perfecte auto.
  • Neem iemand mee die er verstand van heeft. Dat kan een vriendin of vriend zijn, één van je ouders, een broer of zus of een collega. Misschien ken je wel een automonteur? Het moet in elk geval iemand zijn die weet waar de gebreken zitten en iemand die weet of een eventueel gebrek makkelijk op te lossen is. Op deze manier sta je niet alleen in je beslissing en verminder je de kans dat je geld weg gooit.
  • Neem iemand mee die goed kan onderhandelen. Ben je daar zelf niet zo’n ster in? Vraag dan iemand die dat wel is. In combinatie met ‘de kenner’ krijg je zo de laagste prijs voor de auto van je keuze. Het levert altijd geld op.
  • De ANWB is erg nuttig! Je kan bij de ANWB vragen of ze een auto willen keuren. Heeft de auto geen gebreken? Dan neem jij de kosten van eventuele reparaties in de nabije toekomst op je. Anders zijn de kosten voor de verkoper. Auto’s tot negen jaar oud kan na kijken op de ANWB Bovag Koerslijst. Hier kan je controleren of de prijs klopt.

Rijstijl vorige eigenaar

Het helpt erg als je weet hoe de vorige eigenaar met zijn auto om ging. Dit is lastig te achterhalen, maar als je de middelen hebt… is het wel aan te bevelen. De staat waarin de auto zich bevind, is erg afhankelijk van de rijstijl van de verkoper. Als er achter kan komen hoe er in de auto gereden is, weet je meer over de staat van de auto.

Ken het model

Zoek uit wat de zwakke plekken zijn van het model auto wat jij op het oog hebt. Vooral je naar de verkoper of garage goed, kan je eerst kijken nar veelvoorkomende gebreken aan het type auto. Schrijf deze dingen op en controleer tijdens de proefrit of deze dingen in orde zijn.

Neem de tijd

Overhaaste beslissingen zijn nooit goed. De auto moet aan je wensen voldoen en goed aanvoelen. Als je een tweedehands auto koopt, neem dan dus je tijd. Bekijk de auto nog eens goed, zorg voor voldoende informatie en dek jezelf in tegen gebreken, die er na een aanschaf toch kunnen zijn.