Fietsen kopen

Fietsen zijn over het algemeen vrij duur, zeker als u een fiets wilt met meerdere versnellingen, een goed slot, goede verlichting en andere belangrijke zaken.

Bij een fietsenwinkel kan u goed een keuze maken tussen verschillende fietsen. Laat u goed adviseren door de fietsenmaker. Hij of zij heeft er verstand van en denkt aan dingen waar u zelf wellicht niet over nadenkt.

Als u de fiets van uw dromen gevonden heeft, kan u schrikken van het prijskaartje. Een goede fiets kan duizenden euro’s kosten en misschien is dat niet wat u in gedachten had. Een goede optie is dan om een tweedehands fiets te kopen.

Tweedehands fiets kopen

Zoek goed uit wat voor fiets u wilt. U kan naar fietsenwinkels gaan, online informatie opvragen en advies krijgen van familie of vrienden. Bedenk goed waar u de fiets voor wilt gebruiken. Als u kinderen heeft, hou dan rekening met de plaatsing van een kinderzitje. Ook fietstassen of een boodschappenmand kunnen een onderdeel van uw beslissing zijn. Als u een geschikte fiets gevonden heeft, kan u online gaan zoeken, maar u kan ook in de fietsenwinkel kijken. Een ‘fietsboer’ heeft vaak tweedehands fietsen die hij verkoopt. Het voordeel is dat dit betrouwbaar is en dat u er misschien zelfs nog wel een jaartje garantie bij kan krijgen! De kans dat zo’n fiets gestolen is, is erg klein. Natuurlijk kunt u ook via internet een tweedehands fiets kopen. Als u een aannemelijke prijs betaald, doet u niets verkeerd. Kijk echter uit met fietsen die voor een erg laag bedrag op internet staan, dit is niet altijd betrouwbaar.

Reparaties

Een reparatie aan een fiets is goedkoper dan een nieuwe fiets. Koopt u dus een fiets met een lekke band, met kapotte verlichting enzovoort, dan kost het niet veel om hem even te laten maken. U kan een tweedehands fiets ook altijd even laten nakijken bij de fietsenmaker. Als hij goed werkt, is er geen enkel probleem!

Postcode op de fiets

Vele (vrij nieuwe) fietsen hebben een postcode. Elke fiets heeft een uniek nummer. Als een fiets gestolen is, is dit vaak het belangrijkste kenmerk. Koopt u online een fiets, vraag dan of er een postcode op zit en controleer bij het politiebureau of dit nummer niet als ‘gestolen’ opgegeven staat. Als u de fiets koopt, schrijf dan het nummer ergens op en bewaar dit. Als uw eigen fiets dan gestolen wordt, heeft u een duidelijke herkenning van uw fiets om aan te geven bij de politie.

Betrouwbaarheid

Fietsendiefstal komt erg veel voor in Nederland! Let er daarom op dat u de fiets van een betrouwbaar persoon koopt. Omdat fietsen meestal worden opgehaald en niet worden verzonden via de post, krijgt u een duidelijk beeld van de verkoper. Ook als de verkoopprijs extreem laag is, is dit een teken dat er iets niet klopt. Vraagt de verkoper een redelijke prijs? Dan weet u in ieder geval zeker dat u niets verkeerd doet en krijgt u ook geen politie aan de deur.