Wat ga je verkopen?

In principe kan je alles in en rondom je huis verkopen. Van een bank tot aan een wekker. Je weet immers nooit ‘wat een gek ervoor geeft!’

Bij bepaalde spullen heb je natuurlijk meer kans van slagen. Een mooie, goed uitziende kast wordt sneller verkocht dan een dekbedovertrek, maar het is altijd het proberen waard.

Bedenk van tevoren wat je wilt verkopen en volg onderstaande stappen op, om je product zo snel mogelijk te verkopen, voor een goede prijs.

Stappenplan online verkoop

* Stap 1

Maak drie foto’s van het artikel, van meerdere kanten. Als je een bank hebt, maak dan een foto van de voorkant, een foto van de bank in je huis (dus met de rest van de inrichting) en de zijkant. Als je een broek verkoopt, maak dan een foto van de voorkant, achterkant en een foto van jezelf in de broek, terwijl je hem aan hebt.

* Stap 2

Bedenk een goed, reële verkoopprijs. Houdt daarmee rekening met de staat van het artikel, de leeftijd, de gemiddelde verkoopprijs van dit soort artikelen en met eventuele garantie. Een telefoon verkopen waar nog een jaar garantie op zit, is meer waard dan een telefoon zonder garantie. Als je eenmaal een prijs in gedachten hebt, gooi dan daar een paar euro’s bij op. Je krijgt immers (bijna) nooit de vraagprijs. Op deze manier kan je zakken in prijs, terwijl je er toch nog voldoende voor krijgt.

* Stap 3

Verzin een goede duidelijke omschrijving. Wees eerlijk, als er een paar kleine krasjes op een telefoon zitten, zeg dan niet: “Zo goed als nieuw!” Zeg echter dat er enkele kleine gebruikers krasjes op zitten. Zoek zoveel mogelijk details over het product, plaats afmetingen, noem de voordelen van het product en hoe oud het is.

* Stap 4

Geef duidelijk je voorkeur aan hoe je benaderd wilt worden. Wil je gebeld worden, zet dat er dan bij. Mogen mensen bieden? Mogen mensen je mailen? Geef zoveel mogelijk duidelijkheid. Dit is niet alleen voor jezelf prettig, maar ook voor de eventuele koper.

Betaling regelen

Vele mensen willen eerst het product hebben en dan pas betalen. Je kan het rustig omdraaien, zeg dat jij eerst het geld op je rekening wilt zien en daarna pas het artikel opstuurt. Sta je op een beurs of braderie, kun je ook een pinautomaat huren om direct je geld te krijgen. Als mensen komen kijken, zorg dan dat je niet alleen thuis bent, je weet immers maar nooit… Versturen onder rembours is altijd veilig, jij weet dat je je geld krijgt, de ontvanger weet dat hij het product krijgt. Je kan er ook voor kiezen om elkaar tegemoet te komen. Zo kan de koper 50% van het bedrag aanbetalen en de overige 50% betalen nadat hij of zij het product heeft ontvangen.

Bedriegers

Helaas zijn er op internet veel bedriegers. Controleer hoe lang iemand actief is op marktplaats. Ga nooit akkoord met een betalingsbewijs, zeker niet van een buitenlandse bank. Bij twijfel, vraag om gegevens als een telefoonnummer en adres. Als je twijfelt aan iemand, ga dan nooit akkoord met een achteraf betaling. Je weet immers maar nooit.

Gratis af te halen

Heb je spullen waar je écht vanaf wilt? Zet ze dan als ‘gratis af te halen’ op internet. Op deze manier worden je spullen bij je weg gehaald en jij hebt er geen werk mee. Je hoeft geen sterke mannen te regelen voor het tillen en je hoeft het grof vuil niet te bellen. Een student kan erg blij zijn met een bank die zijn beste tijd gehad heeft.